Od polja do stola - Ajnc kao mehanika

blogić1

U slobodno vrijeme volim smišljati koncepte za nove igre, nove svjetove i nove mehanike. Iako većina toga i ostane samo koncept koji nikada neće vidjeti svjetlo .pdf tiskare, smatram da je veoma važno ulagati trud i vrijeme u te "prazne" ideje. Nekada kasnije koagulirat će u novu ideju vrijednu spomena i konkretiziranja u knjizi. No, kako već pišem, spremam i zaboravljam na brojne bilješke porazbacane po papirima i folderima, zašto ne bih neke od tih promišljanja stavio i na net, možda nekome drugome upale pravu lampicu.

Danas ću pričati o mehanici za koju bih htio vidjeti da nađe dom u nekom doglednom RPG-u: Ajnc iliti Blackjack iliti 21.

Naravno, budući da je riječ o TTRPG-u, nemam namjeru koristiti igrače karte (iako je i to valjan pristup), već kockice. Za one koji nisu upoznati s kartaškom igrom, ajnc se igra tako da igrač(i) izvlačenjem karata žele postići rezultat koji je veći od djelitelja, ali manji od 21. Ako igrač ili djelitelj prijeđu 21, gube igru.

Zamišljena igra koristila bi ovaj isti princip, ali s kockama. Zamislit ćemo da se igra bazira na broju 20 i koristit ćemo primarno d10 kocke. U našoj igri dogodi se situacija koja zahtjeva provjeru da vidimo je li igračev lik nešto uspio i kreće rješavanje konflikta. Djelitelj, tj. GM u našem slučaju i igrač dogovore se što je ulog - što će igrač dobiti ako pobjedi i što gubi ako ne pobjedi. GM baca d10 i rezultat je vidljiv svima. Igrač baca dvije d10 i zbraja ih.

Te dvije igračeve d10 predstavljaju osnovni broj na koji se može nadovezati dodatnim riskiranjem/ulozima (jer nije moguće automatski izgubiti samo s dvije d10). Ako igrač osjeća da mu je potreban veći broj morat će uložiti jednu od svojih drugih kocaka (Igrač uvijek ima prvotne dvije d10) koje mogu biti drugačije veličine kocke (od d4 do d12) i nadodati rezultat na osnovnu vrijednost. Ove dodatne kocke igrač bi dobivao od atributa, vještina ili posebnih sposobnosti svog lika. Za razliku od osnove dvije kocke, ako igrač izgubi, gubi uložene dodatne kocke. No, ako igrač pobjedi, dobiva kocke uložene od strane GM-a i može ih naknadno koristiti u budućim konfliktima (ili čak zamijeniti za XP?).

Po meni je ova mehanika zanimljiva ne samo zato što volim kartaške igre, nego jer dodaje potencijalni ushit i osjećaj neizvjesnosti u mehaniku bacanje kocke. Potencijalna mana je što bi sustav još više nagrađivao uspjeh, a kaznio neuspjeh, što mi se čini puno RPG-ova nastoji izbjeći. Uvodi takozvani 'death spiral', no to nije po meni loša stvar. Naime, igrač uvijek ima priliku pobijediti koristeći samo 2d10, a i GM uvijek ima priliku izgubiti ako pređe 20. Ovakav sustav bi bio dobar za igre u kojima možete u jednom okršaju dobiti ili izgubiti sve, gdje fizički ulažete svog lika u mogućnost pobjede.

Također, igračima tijekom igre raste i smanjuje se kup raspoloživih kocaka, a svatko voli imati hrpu kocaka :)

Ovo je bila samo osnova koncepta, ali ima ovdje mnogo mjesta za ekstra pravila. Kao prvo, u ajncu postoji nekoliko poteza koji se lako prevedu u igru:

Double down: Nakon bacanje prve dvije d10 imate priliku napraviti ovaj potez s kojim garantirate da ako uspijete da će vaš uspjeh biti značajan, ali se ograničavate na bacanje još samo jedne kocke.

Split: Razdvojite prve dvije d10 u dva odvojena kupa. Dodatne kocke nadodajete jednom ili drugom kupu. Ovako ulažete vjerojatno više kocaka, ali imate veće šanse za garantirati barem djelomičnu pobjedu.

Predaja: Možete odustati i izvući se iz konflikta s manjim poteškoćama ali gubite pola uloga.

Specijalni rezultati: Dva ista rezultata, tri ista, rezultat identičan GM-u, itd.

P.S. Znam da postoji mehanika zvana "Roll High Under" koja je slična ovoj, ali koliko sam stigao proučiti, uvijek je ukomponirana u tradicionalno bacanje i uglavnom ne sadrži GM-ov doprinos. (npr. Whitehack)

P.P.S. Sustav Cortex se, recimo, isto igra s ovako nečime, barem što se tiče dizanja uloga i nadmetanja s GM-om, te daje sličan osjećaj igranju.

Što vi mislite? Zvuči li vam ovo kao nešto što biste htjeli vidjeti za svojim stolom? Vidite neku veoma očitu grešku? Kritike i komentari su dobrodošli u taverni na ODG Discord serveru!

prijavise
Napisao: Chaya
Objavljeno: 21. 5. 2021. 12:12

A ako se tek sad susrećete s pojmom ODGcast - blago vama! Imate cijelu prvu sezonu za preslušati, otići na forum i biti general nakon bitke!

Blorb, ljudi! Kako ste? I mi smo dobro.

Nego, na ovoj zadnjoj epizodi sezone pričamo o blorb principu i kako je blorb suprotan od kvantuma.

Da me pitate o čemu smo pričali u ovoj epizodi, pravio bih se mrtav. Ali zato vam Karlo poručuje:

  • Zdravo, danas pričamo o nekom blogu na koji sam naišao i činio mi se zanimljiv. Blog priča o više stvari, ali najviše ga brine ili smeta kako se subverzije klišeja/žanra ustale i postanu toliko očekivane da izgube originalni smisao i sve je na kraju inverzija neke stvarnosti.

Za autora se to primjećuje u sveopćoj pop kulturi i pisanoj riječi, pa se i proširilo do TTRPG-ova.

Ti problemi su: