Moj prvi TTRPG – KarloČ

Moje prvo igranje nekog tabletop RPGa bilo je davne 2005. Naravno, sjećam se toga kao da je bilo jučer pa dopustite da vam ispričam kako je to točno išlo!

Bio sam u prvim razredima gimnazije i pričajući s nekolicinom prijatelja shvatio da bi svi htjeli isprobat taj neki D&D o kojem smo čuli. Jedan od njih je rekao kako mu stariji brat ima neke još starije knjige koje stoje na dnu ormara ili vrhu tavana. Tako smo se jednog dana našli u sobi toga prijatelja sa dosta starim fotokopiranim AD&D 2e knjigama, original MMom i red boxom. Nekako smo prokužili pravila i ja sam GMao im homebrew avanturu iako nismo baš znali što radimo. To je trajalo koju godinu dana i broj se prijatelja malo smanjio kada su neki skužili da to nije za njih. Kasnije sam upoznao druge ljude i spojili se s njima. Kupio sam nekad i skroz novu kul knjigu na kojoj je pisalo D&D 4th Edition! Ali nakon toga sam odlučio da neću tako olako kupiti RPG knjige.

Ima li naš prvi TTRPG utjecaja na to koje ćemo igre kasnije igrati? Moj prvi TTRPG je bio AD&D 2e, a danas najradije igram SVE.
Na početku sam igrao D&D, pa Pathfinder i GURPS, d20 modern, d20 Star Wars, 3.5e,  pa svašta nešto i otkrio da volim istraživat nove igre, homebrewat sadržaj i naposljetku raditi sam svoje igre. Možda mi je čak i pomoglo da nismo imali nikoga tko bi nam pokazao „Kako to točno se treba igrati“. Ovako sam sam vadio zaključke i učio iz grešaka i pokušaja, te bio voljan isprobati bilo što jer nisam ni znao da postoji elitizam oko sustava ili da igram „krivo“.

Bonus odgovor: Zapravo sam krenuo RPat preko online foruma gdje sam igrao razne igre u raznim homebrew, često jednostavnim, sustavima u više zajednica. Čak sam i sam napravio svoj sustav i vodio zajednicu i igru par godina. Igrači su igrali novopečene mutante (veoma raznolike i šarene moći pomoću fleksibilne mehanike izrade moći i mutacija) zarobljene u ozidanom dijelu gradu gdje su bili podijeljeni u bande. Igra je bila čudan mix Fallout elemenata, filma The Warriors i raznih sitnica koje su bile kul tinejdžer Karlu.

Napisao: Chaya
Objavljeno: 27. 6. 2022. 23:02
X