Moj prvi TTRPG – Skukan

Moje prvo igranje nekog tabletop RPGa bilo je davne 2007. Naravno, sjećam se toga kao da je bilo jučer pa dopustite da vam ispričam kako je to točno išlo!

Prvi TTRPG koji sam GMao (prvi put sam bio igrač tek godinu ili dvije kasnije) bio je Dungeons and Dragons 3.5e. Sve je počelo s igrom Neverwinter Nights, koja ne samo da je u meni probudila interes za programiranje (kojim se danas i bavim), nego i želju da isprobam igrati taj D&D na kojem je igra bazirana. Skupio sam par prijatelja, od kojih je tek jedan imao prijašnjeg iskustva sa TTRPGovima, te smo krenuli igrati u prostoru knjižnice. Kampanja je trajala malo preko godinu dana, i, gledajući nazad na te dane, nije bila pretjerano dobra. Ali, bilo nam je iznimno zabavno, i svi koji smo bili za tim stolom i dan danas igramo TTRPGove. Dapače, bilo nam je toliko zabavno da smo jednog dana mi u grupi koji smo bili srednjoškolci odlučili markirati dan škole kako bismo nastavili igrati. Dakle, D&D je od mene napravio delikventa.

Ima li naš prvi TTRPG utjecaja na to koje ćemo igre kasnije igrati? Moj prvi TTRPG je bio D&D, a danas najradije igram svašta, ali u zadnje vrijeme volim sustava bazirane na Powered by the Apocalypse. Iako, i dan danas vodim i jednu D&D (5e) kampanju. Mislim da prvi TTRPG može imati itekakav utjecaj na nastavak naše igračke karijere u vidu igara, ali još veći utjecaj na to kako razmišljamo o TTRPGovima. Drugačiji sustavi imaju drugačiji pristup narativu, slobodi igrača i slobodi GMa, kao i sam ton i stil igre. Ovih dana igram i vodim svašta, ali smatram da to što je moj prvi TTRPG bio baš D&D utječe na način na koji to radim, možda čak i kad ne bi trebalo.

Napisao: lskukan
Objavljeno: 27. 6. 2022. 23:00
X