Moj prvi TTRPG – Daniel

Moje prvo igranje nekog tabletop RPGa bilo je davne 1993. godine. Naravno, sjećam se toga kao da je bilo jučer pa dopustite da vam ispričam kako je to točno išlo!

Premda smo tada bili na faksu, prijatelj iz osnovne škole me pozvao da igram D&D (aktualna verzija je bila AD&D 2e). Premda ja tada nisam znao gotovo ništa o fantasyju i premda me nije uopće zanimalo, bacanje kockica i sloboda u igri me opčinila već na prvom sessionu. Sjećam se da sam igrao druida i da nisam imao pojma što trebam raditi. Iz tog perioda najviše pamtim murderhobanje i neke sjajne one-linere, ali najviše od svega fantastično druženje, cjelonoćne sessione i konstanto pričanje o D&Du na bezbrojnim kavama sve one dane u kojima nismo actually igrali. Bili smo pravi system masteri i uvijek bismo s lakoćom rješavali sve što bi nam DMovi bacali, što je frustriralo DMove. Kasnije su se i DMovi pojačali u znanju i onda je odjednom u igri sve postalo ekstremno teško.

S AD&D-a smo nakon nekoliko godina prešli na GURPS a zatim na 3e. Sjećam se da je negdje u tom periodu jedan prijatelj predložio da probamo FUDGE, što sam ja s gnušanjem odbio jer mi se činio previše rules-light. Oh, how the turns have tabled!

Ima li naš prvi TTRPG utjecaja na to koje ćemo igre kasnije igrati? Moj prvi TTRPG je bio AD&D 2e, a danas najradije igram narativne i OSR igre.

Dok smo igrali AD&D željena kombinacija je bila a) red zabave i light roleplaya, b) red istraživanja i  začudnosti i c) red opasnosti i hrabrosti. Čini mi se da u tom periodu nismo mogli skroz kvalitetno sve to postići zajedno, pogotovo ne ovo treće. Danas želim i dosta drugih iskustava u RPGovima, ali ostala mi je i žeđ za tim klasičnim iskustvom, koju rješavam OSR igrama. Volim igrati i narativne, pogotovo PbtA, igre. Preferiram igre koje nisu jako crunchy jer imam osjećaj da u njima ima više prostora za kompleksan roleplay i stvaranje zanimljive fikcije. No, za duže kampanje volim probati i nešto mehanički kompleksnije i, općenito, budući da živimo u zlatnom dobu RPGova, ne znam da li ću uopće ikada stići isprobati sve gejmove koje želim.

 

Napisao: DanielK
Objavljeno: 27. 6. 2022. 23:06
X