Ako imate mačku, posjednite je u krilo. Ako imate monokl, sad je odlična situacija da si ga namjestite pod oko. Ako pušite, sada je vrijeme da obavijete sobu velom dima. Današnja tema su zlikovci u misterijima.

Kao i umjetnost koju promatra, sam film je prekrasno slojevit. Lagan i vrlo gledljiv, ali isto tako dubok i vrlo inteligentan. Preporučio bih ga ne samo fanovima D&Da, već i široj publici koju zanima umjetnost ovog žanra.

“The impossible could not have happened, therefore the impossible must be possible in spite of appearances.” - Agatha Christie, Murder on the Orient Express

Nije važno jeste li ikada igrali kod nas, jeste li ljubitelj RPG igara ili niste nikada ništa zaigrali. Važno nam je vaše mišljenje!

GM sjedi iza kartonskog paravana, izbacuje zagonetke, dok igrači rješavaju probleme koji im naiđu. Što bi bilo da izokrenemo taj odnos?

Što se dogodi kad uzmemo jednu od najboljih praksa iz komponente igre, i primijenimo je na roleplaying kako bismo ga poboljšali?

Danas ću pričati o mehanici za koju bih htio vidjeti da nađe dom u nekom doglednom RPG-u: Ajnc iliti Blackjack iliti 21.

U prethodnom postu osvrnuli smo se na tri sessiona u još ranoj fazi ODGa. Zanimljivo, sva tri sessiona su bila u vrlo narativno-orijentiranim sustavima, te su sva tri bila u žanru horrora. Nije da sam vodio samo narativne sustave, niti da sam baš toliki ljubitelj horrora, ali eto potrefilo se. Možda su mi ovi sessioni bili toliko poučni baš zbog toga što nisam imao ranijeg iskustva s narativnim igrama?

Prije otprilike dvije i pol godine održan je prvi ikad ODG. Bilo je to davno, te je točan datum možda i zagubljen u magli povijesti. Međutim, tog sam se povijesnog dana pridružio grupici nepoznatih geekova te smo pod palicom GMa Daniela odigrali prvi ikad ODG session. Na moje prvo sudjelovanje na ODGu u kapacitetu GMa trebalo je pričekati ravno mjesec dana, te sam otad vodio sessione na ODGu više od 20 puta u desetak različitih sustava.

Kad je ovog proljeća nastupilo veliko pandemijsko zatvaranje, naglo su nestale i mogućnosti za svim oblicima igranja RPGova uživo, uključujući i ODG. Jedina mogućnost da se naša RPG zajednica koliko-toliko održi do nekih boljih vremena je bila – online igranje.

X