ODGcast, epizoda 17 - Promjene

ODGcast

Dobro jutro, slušatelji.

Kad god ovo poslušate pričat ćemo o tome što se događa u našim glavama kada počnemo igrati nove igre. Ljudi, kao i ostale životinje, vole rutinu i osjećaju se sigurno u njoj. Stoga, kada okrenemo rutinu naglavačke, isprobamo nešto novo i divlje, dio našeg mozga zvan amigdala kaže “NE!” i odbija to prihvatiti iz čistog straha. No, mi smo pametna bića i možemo reći “NE!” amigdali nazad, boriti se protiv poriva protiv promjene. Malo karikiram ali svejedno kada želite naučiti novi sustav, isprobati novu i drugačiju igru nešto vas koči i govori vam da se radije vratite na staro i poznato, da je ovo novo lošije i nije vrijedno truda. To je prepreka s kojom vam ODG nastoji pomoći.

Stoga, napravite taj korak, isprobajte nešto novo, vidite što sve svijet igara nudi i možda upoznate vaš novi, omiljeni sustav.

P.S. Mislim da sam se u epizodi pogubio govoreći o emulator/simulator i nemam više blage na što sam mislio pa evo objašnjenje o razlici između dva termina sa stack exchange stranice:

Emulation is the process of mimicking the outwardly observable behavior to match an existing target. The internal state of the emulation mechanism does not have to accurately reflect the internal state of the target which it is emulating.

Simulation, on the other hand, involves modeling the underlying state of the target. The end result of a good simulation is that the simulation model will emulate the target which it is simulating.

Epizoda

Epizodu možete poslušati na Spotifyu ili Substacku; a reći nam svoje mišljenje na našem Discord kanalu. Ako nas želite uloviti i na kakvoj drugoj lokaciji, bacite komentar [koji ćemo mi uhvatiti] i navedite željenu platformu

Spomenuto

Napisao: Chaya
Objavljeno: 30. 5. 2023. 13:37

A ako se tek sad susrećete s pojmom ODGcast - blago vama! Imate cijelu prvu sezonu za preslušati, otići na forum i biti general nakon bitke!

Blorb, ljudi! Kako ste? I mi smo dobro.

Nego, na ovoj zadnjoj epizodi sezone pričamo o blorb principu i kako je blorb suprotan od kvantuma.

Da me pitate o čemu smo pričali u ovoj epizodi, pravio bih se mrtav. Ali zato vam Karlo poručuje:

  • Zdravo, danas pričamo o nekom blogu na koji sam naišao i činio mi se zanimljiv. Blog priča o više stvari, ali najviše ga brine ili smeta kako se subverzije klišeja/žanra ustale i postanu toliko očekivane da izgube originalni smisao i sve je na kraju inverzija neke stvarnosti.

Za autora se to primjećuje u sveopćoj pop kulturi i pisanoj riječi, pa se i proširilo do TTRPG-ova.

Ti problemi su: