Lekcije jednog ODG GM-a, dio prvi

Prije otprilike dvije i pol godine održan je prvi ikad ODG. Bilo je to davno, te je točan datum možda i zagubljen u magli povijesti. Međutim, tog sam se povijesnog dana pridružio grupici nepoznatih geekova te smo pod palicom GMa Daniela odigrali prvi ikad ODG session. Na moje prvo sudjelovanje na ODGu u kapacitetu GMa trebalo je pričekati ravno mjesec dana, te sam otad vodio sessione na ODGu više od 20 puta u desetak različitih sustava.

Uz brojne užitke igranja koje mi je ODG dosad priuštio, od samog početka htio sam na neki način spojiti ugodno s korisnim. Naime, kao GM, iz svake igre koju vodim pokušavam nešto naučiti kako bih ja sam, ali i drugi oko mene, mogli više uživati u igranju. Takva je retrospekcija smatram vrlo važna, a osobito za GMove; omogućava nam da iz odigranih sessiona naučimo nešto što onda možemo primijeniti u budućim sessionima, bila to neka posebna mehanika, pristup igranju, ili generalno nešto o dizajnu ili vođenju sessiona. Svaki gejm koji sam vodio na ODGu je na svoj način bio koristan i poučan, a u nastavku se nalazi svojevrstan shortlist najupečatljivijih ili najbitnijih sessiona, te lekcija koje sam iz njih izvukao.

Naravno, ovo nije sveobuhvatan popis stvari kojima me GManje na ODGu naučilo, samo par najpamtljivijih pouka. Iako vjerujem da ćete najbolje učiti na vlastitim greškama, moje greške mogu vam poslužiti kao odskočna daska, ili barem kao osnova za promišljanje prošlih iskustava. Isto tako, možda ova analiza potakne  potencijalne GMove da pripreme svoj prvi session, ili barem da se okuraže vidjevši koliko često i redovito GM s 5+ godina iskustva faila na vrlo osnovnim stvarima.

1. Ten Candles (Ten Candles) - ODG#7, 19.4.2018.

Ten Candles

Jak početak! Nakon ponešto D&D sessiona koje sam vodio u početku ODGa, odlučio sam se za nešto skroz drugačije. Vodio sam Ten Candles - narativni i izuzetno atmosferični horror sustav u kojem GM ciljano ne bi smio pripremati nikakvu priču unaprijed.

Mislim da je ovo najuspješniji gejm koji sam vodio na ODGu. Iako, da bude jasno ja kao GM nisam napravio ništa posebno. Pripremio sam vrlo rudimentarni setting/situaciju, a igrači su iz toga kreirali zbilja fantastičan session. Mislim da, neovisno o mojem trudu ili želji, ovakav session više nikada ne mogu ciljano replicirati. O ovom se sessionu već i ranije pisalo na ODGu.

Pouke: Neke će igre nekom magijom trenutka i sinergijom za stolom jednostavno biti odlične. Vjeruj igračima. Međusobno povjerenje i uvažavanje među ljudima za stolom se ne mogu nadomjestiti ničim drugim.

2. Pitcairn (Dread) - ODG#16, 18.10.2018.

Dread naslovnica

Nakon mog valjda najuspješnijeg gejma, dotaknimo se ODG gejma koji smatram najmanje uspješnim.

Za ovu horror avanturu sam kreirao vrlo tradicionalnu situaciju koju su igrači morali istražiti. Nestali ljudi u izuzetno izoliranoj zajednici, čudno ponašanje lokalaca, natruhe nekakvog sveprisutnog zla u malom selu...

Zvuči dobro, ha? Pa, i nije baš.

Problem je bio u tome što sam osmislio samo početak i kraj avanture, s jako malo „mesa“ u sredini. Posljedica je bilo besciljno lunjanje igrača kroz setting i pokušaj da proniknu u srž misterije. Ni u jednom trenutku nisam imao dojam da igrači znaju ili intuitivno shvaćaju koji im je sljedeći korak. Do dan danas mi je prva asocijacija na ovaj session onaj zvuk koji auto ispusti kad pokušavaš promijeniti brzinu a nisi stisnuo kvačilo do kraja.

Pouke: Ako već pripremaš scenarij, pripremi ga kako treba. Uvijek imaj načina da poguraš priču naprijed ili omogući igračima da je guraju naprijed. Nitko ne voli biti u situaciji „I, što ćemo sad?“. Misterij koji je tebi kao GMu jako seksi igračima neće biti ni najmanje seksi ako budu kontinuirano udarali u zid dok ga pokušavaju riješiti.

3. Dark Souls (Ten Candles) - ODG#23, 24.1.2019.

Dark Souls concept art

Kažu da pametna osoba uči na tuđim greškama, budala na svojima. Prema ovom gejmu, ja sam neka kategorija za sebe, jer čini se da nisam ništa naučio od ranijespomenutih sessiona.

Ovdje je bila ponovno riječ o sessionu u sustavu Ten Candles, ali ja sam htio malo izmijeniti par stvari. Naime, kao fan Dark Souls serijala, osjećao sam se obvezanim u ovaj session uključiti par bitnih referenci na te video igre. Međutim, dopustio sam si da mi te reference budu na neki način važnije od priče koju igrači žele ispričati, tako da je session ispao vrlo trapavo, slično kao Dread. Igrači su gurali u jednom smjeru, dok sam ja kontinuirano gurao u malo drugačijem.

Svakako nije pomoglo ni to što je jedna od igračica imala apsurdno dobru sreću s kockicama, te se ono što je trebao biti atmosferični horror session pretvorilo u slapstick situaciju u kojoj su svi likovi osim jednog poginuli, te GM baca sve apsurdnije i apsurdnije stvari posljednjem igraču pod noge kako bi priveo igru logičnom završetku.

Pouke: Ne pripremaj fiksne stvari za igre u kojima igrači sami kreiraju priču. Možeš pripremiti elemente koje ćeš ugurati ako se pokaže prilika, ali nemoj se oženiti za neku ideju unaprijed. Neke će igre magijom trenutka i kockica jednostavno ispasti pogrešno.
 
To je to zasad! Drugi dio s još tri gejma slijedi uskoro. Stay tuned...

Napisao: Luka
Objavljeno: 6. 10. 2020. 11:40

A ako se tek sad susrećete s pojmom ODGcast - blago vama! Imate cijelu prvu sezonu za preslušati, otići na forum i biti general nakon bitke!

Blorb, ljudi! Kako ste? I mi smo dobro.

Nego, na ovoj zadnjoj epizodi sezone pričamo o blorb principu i kako je blorb suprotan od kvantuma.

Da me pitate o čemu smo pričali u ovoj epizodi, pravio bih se mrtav. Ali zato vam Karlo poručuje:

  • Zdravo, danas pričamo o nekom blogu na koji sam naišao i činio mi se zanimljiv. Blog priča o više stvari, ali najviše ga brine ili smeta kako se subverzije klišeja/žanra ustale i postanu toliko očekivane da izgube originalni smisao i sve je na kraju inverzija neke stvarnosti.

Za autora se to primjećuje u sveopćoj pop kulturi i pisanoj riječi, pa se i proširilo do TTRPG-ova.

Ti problemi su: